Diş Teli Tedavisi

Diş teli tedavisi, sadece estetik bir gülümseme elde etmek için değil, aynı zamanda fonksiyonel bir ısırık ve sağlıklı bir ağız için de önemlidir. Sürecin her aşamasında, ortodontistinizin önerilerine sıkı sıkıya bağlı kalarak tedavinin başarısını artırabilirsiniz.
bursa şeffaf plak tedavisi
https://betulkazanortodonti.com/wp-content/uploads/2020/04/floater-1.png
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Diş Teli Tedavisi

Çocuk, ergen ve yetişkinlerde diş çapraşıklığı, diş seyrekliği (diastema), ters kapanış, çene uyumsuzlukları gibi birçok problem halk arasında ‘’Diş teli’’ olarak da bilinen sabit ortodontik tedavilerle düzeltilebilir.

Sabit tel tedavisi boyunca dişler üzerine yapıştırılan braketlerin dişler üzerinde kalması gerekmektedir. Dolayısıyla tedavi süresinde sert ve yapışkanlı gıdalardan, asitli içeceklerden uzak durmak gerekmektedir. Ayrıca gıda artıklarının braketler ve teller arasında kalmasını ve bundan dolayı çürük oluşumunu önlemek için ağız hijyenine maksimum önem göstermek önemlidir.

https://betulkazanortodonti.com/wp-content/uploads/2024/05/before-after-2jpg-800x600-1.jpg

Diş Teli Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Diş teli tedavilerinde, tedavi gereken dişteki soruna bağlı olarak farklı süreçler geçirilir. Tedavinin süresi; kişinin yaşına, diş bozukluğunun şiddetine, uygulanan tedavi yöntemine ve hastanın tedaviye uyumuna bağlı olarak değişebilir. Genel olarak, diş teli tedavilerinin ortalama süresi 1 ila 3 yıl arasındadır. Ancak, bazı durumlarda tedavinin süresi 3 yıldan fazla da olabilir. Diş telinden sonra farklı diş tedavileri ile diş bozukluğunun iyileştirilmesine devam edilebilir. Örneğin diş teli çıkarıldıktan sonra şeffaf plaklar bir süre kullanılıp, dişlerin bozulmaması hedeflenebilir. Diş teli kullanan hastanın, temizlik ve hijyene dikkat etmesi de tedavi süresini etkileyebilir.

Diş Teli Tedavisi Aşamaları

Diş teli tedavisi için öncelikle diş hekimine muayene olunmalıdır. Burada hastanın diş ve çene yapısı değerlendirilir. Dişlerindeki sorunun tipi ve şiddeti belirlenir. Muayene sonrasında hekim sizin için en doğru tedavi planını oluşturacaktır. Bu plan uzun süreli olacağı için ilk başlarda ayda bir kere kontrollere gidilmeli ve bu kontroller aksatılmamalıdır.

Bir sonraki aşamada diş teli tedavisine başlamadan önce gerekli işlemler varsa yapılabilir. Bu işlemler; çürük dişlerin tedavisi, diş eti hastalıkları tedavisi ve diş taşı temizliği olabilir. Bu hazırlıklar tamamlandıktan sonra dişlere braketler takılır. Braketler her dişe özel yapıştırıcılar ile yapıştırılır. Braketler takıldıktan sonra, teller bağlanır. Teller, braketler arasından geçirilerek dişlere kuvvet uygulanmasını sağlar. Sonrasında düzenli olarak kontrollere gidilmesi gerekir.

Diş Teli Tedavisi Ne İşe Yarar?

Diş teli tedavisi, dişteki bozuklukları düzeltmek için uygulanan bir tedavi türüdür. Diş teli tedavisi öncesinde, dişlerindeki sorunlardan dolayı gülümsemek bile istemeyen birçok kişi vardır. Bunun ortadan kalkması için diş teli tedavisinin, hem diş sağlığı hem de görünüm açısından birçok faydası bulunur.

  •     Dişlerin düzgün bir şekilde kapanmasına,
  •     Sağlıklı bir şekilde çiğneme yapılmasına,
  •     Diş eti sağlığını iyileştirmeye,
  •     Gülümsemenin daha iyi bir görünüm kazanmasına yarar sağlar.

Diş Teli Kimler İçin Uygundur?

Diş teli tedavisi, dişlerinde bir bozukluk bulunup hem görünüm açısından hem de işlev açısından sağlıklı olmayan dişlere sahip kişilere yapılmaktadır. Diş teli tedavisi, aşağıdaki diş bozukluklarının düzeltilmesinde kullanılır.

  •     Çapraşık dişler,
  •     Ön dişler arasındaki boşluklar,
  •     Üst ve alt çenelerin birbirine göre konum bozuklukları,
  •     Alt ve üst dişlerin birbirine göre kapanma bozuklukları,
  •     Dişlerin bozukluğundan dolayı hijyen sağlanamaması durumlarında uygulanır.

Kişide bu sayılan diş bozuklukları görülüyorsa, diş teli için uygun bir hasta olduğu söylenebilir. Bu tedavi için mutlaka bir diş hekiminin muayene etmesi ve uygunluğu değerlendirmesi gerekir.

Diş Teli Tedavisine Ne zaman Başlanmalıdır?

Diş teli tedavisine başlamak için en uygun zaman, dişlerdeki bozuklukların fark edildiği ilk zamanlardır. Diş bozuklukları ne kadar erken teşhis edilirse, tedavinin süresi ve maliyeti o kadar az olur. Bu nedenle düzenli bir şekilde diş hekimine muayene olunmalıdır.

Genel olarak, diş teli tedavisine başlamak için en uygun yaş aralığı 7 ila 13 yaş arasıdır. Bu yaş aralığında, çocukların diş ve çene yapısının daha esnek olması nedeniyle, tedavi daha kolay ve kısa sürede sonuç verir. Gelişim dönemlerindeki çocuklar için ortodontik tedavi daha rahat geçebilir. Yetişkinler için de diş teli tedavisi uygulanabilir. Yetişkinlerde daha uzun süreler geçirilmesi gerekebilir ve bozukluğun şiddetine göre başarı oranı da değişmektedir.

Diş Teli Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Diş teli tedavisinde öncelikle dişteki problem belirlenmelidir. Bu problemin şiddetine göre farklı diş teli tedavileri uygulanabilir. Genel olarak dişlerin üzerine özel yapıştırıcılar ile braketler takılır. Teller ise bu braketlerden geçirilir ve dişler üzerinde bir baskı oluşturulur. Böylelikle dişlere belirli yönlerde kuvvet uygulanır. Bu kuvvetler neticesinde dişler istenilen pozisyona doğru hareket eder. Rutin olarak gidilen kontroller sırasında bu teller ve braketler sıkıştırılabilir. 1-3 yıl arası bir süreç boyunca kullanıldığı zaman dişler istenilen şekle kavuşur. Dişlerin yeni yerlerinden hareket etmemeleri için şeffaf plaklar veya dişin iç kısmına ömür boyu kullanılacak teller yerleştirilebilir.

Diş Teli Kullanımında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Diş teli kullanımında dikkat edilmesi gereken birçok nokta vardır. Öncelikle ağız hijyeni ve diş temizliği ekstra özenli olmalıdır. Ağız bakım suları, diş ipi kullanımı, diş fırçalama süreleri, düzenli şekilde ilerlemeli ve aksatılmamalıdır. Diş tellerinin arasına girebilecek özel aparatlar ile dişler fırçalanmalıdır. Yemek yedikten sonra tellerin arasında yemek artıkları birikebilir. Ağız ve diş hijyenine dikkat edilmesi, bu tedavi sürecinde en önemli unsurdur.

Diş teli kullanımında dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur yenilen yiyeceklerin seçimidir. Sert yiyecekler, diş tellerinin kırılmasına neden olabilir. Diş telleri dişlere bağlı olduğu için bu durum diş sağlığınızı da etkileyebilir. Asitli içeceklerden de kaçınılmalıdır. Tel tedavisinde ilk zamanlar alışma sürecinde daha çok sıvı besinler tüketilir. Doktorunuz size hangi yiyecek ve içeceklerden uzak durmanız gerektiği hakkında bilgilendirme yapacaktır.

Düzenli doktor kontrollerine gidilmesi de unutulmaması ve atlanmaması gereken önemli bir unsurdur. Bu kontroller dişlerinizin bir an önce iyileşmesi için gereklidir.

Diş Teli Tedavisi Fiyatları

Diş teli tedavisi fiyatları hakkında net bir şey söylemek mümkün değildir. Çünkü bu tedavinin ücretini etkileyen birçok faktör bulunur. Nasıl bir diş bozukluğuna sahip olunduğu, bu tedavinin öncesinde hangi diş problemlerinin düzeltildiği, tedavinin ne kadar süreceği, tedavide kullanılan aletlerin ücretleri, genel olarak diş teli tedavisinin fiyatları üzerinde etkilidir.

Hergün!
Sağlıkla Gülümse

Ağız ve Diş Sağlığınız İçin Bursa Ortodontist Hizmetlerimizi İnceleyin
Ortodonti
Ortodonti, diş hekimliğinin spesifik bir dalıdır ve dişlerin ve çenelerin düzensiz...
Şeffaf Plak
Diş ve çene düzensizliklerinden muzdarip olan ancak geleneksel tel tedavilerinin...
Diş Teli
Diş teli tedavisinin temel taşı olan bu değerlendirme, bireyin dental ve fasiyal özel
Çocuklar İçin Telsiz Ortodonti
Ortodontik tedaviler, sadece estetik kaygılarla başvurulan bir uygulama değildir
Çene Eklemi Tedavisi
Çene eklemi, vücudumuzun en karmaşık ve fonksiyonel yapılarından biridir. Günlük yaşa
Estetik Diş Teli Tedavisi
Estetik diş teli tedavisi, diş ve çene düzensizliklerini düzeltirken aynı zamanda...